Jövedelmek

 

Magyarországon 2023 -ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 567 800 forint (kb. 1456 EUR), a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 377 900 (kb. 969 EUR) forint volt. Romániában 2023-ban az országos nettó átlagbér 4554 RON (kb. 922 EUR) volt.

A jövedelemben különbségek vannak a nyugati és keleti régiók között Magyarországon és Romániában egyaránt. A fejlettebb régiókban (Romániában Bukarest-Ilfov, Észak-Nyugat, Nyugat, Magyarországon Budapest, Pest megye, Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl) magasabb jövedelmek érhetők el.

A magyar minimálbér a kormány által kormányrendeletben meghatározott kötelező legkisebb munkabér összege, amit a munkáltató köteles fizetni az alkalmazottja részére. A 8 órás munkaviszonyra vonatkozó magyar bruttó minimálbér 2023-ben 232 000 Ft. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén bruttó 296 400 Ft/hó. Romániában a kormány minden évben szintén meghatározza nemzeti szinten a garantált minimális bruttó alapilletményt, 2023. január 1-jétől ez 3 000 RON/hó, a felsőoktatási képesítéssel.

Magyarországon és Romániában egyaránt lehetőség van külföldiként bankszámlát nyitni. A bankszámlanyitáshoz számos dokumentumra szükség lehet (útlevél vagy személyi igazolvány, lakcímkártya/lakcím igazolása, adózási illetőség, munkaszerződés stb.). Bankszámlanyitás előtt a részletekért keresse fel telefonon vagy online az adott bankot, ahol bankszámlát kíván nyitni.