Elérhetőség, közösségi közlekedés, határátkelők

Elérhetőség, közösségi közlekedés, határátkelők

Magyarország területére Ausztria, Szlovénia és Szlovákia irányából ellenőrzés nélkül lehet beutazni, illetve ezen országok területére ellenőrzés nélkül lehet Magyarországról kilépni. Ukrajna, Románia, Szerbia és Horvátország irányából beutazni, illetve Magyarországról kiutazni is ezen országokba csak a kijelölt határátkelőhelyen a nyitvatartási időben lehet. Románia területére kijelölt határátkelőhelyen lehet beutazni.

Magyarországba és Romániába (EU tagállamokba) érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal lehet beutazni, tartózkodási- és munkavállalási engedélyre nincsen szükség, szabadon, munkavállalási engedély nélkül lehet munkát vállalni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (Magyarország) és Szatmár megye (Románia) viszonylatában két közúti és egy vasúti határátkelőhely üzemel:

A határátkeléssel kapcsolatos hivatalos információkat itt találja:

Románia – Politia de Frontiera Romana

 

Nagykároly

Szatmárnémetitől 34 km-re nyugat-délnyugatra, 130 m tengerszint feletti magasságban fekszik. A legközelebbi magyarországi település a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Vállaj (11 km-re), a legközelebbi magyarországi város pedig Csenger (20 km-re).
2 taxi vállalat érhető el Nagykárolyban.  

Busz és vasúti közlekedés is rendelkezésre áll.

Határátkelő Magyarország - Vállaj

Magyarországon a vasúti közlekedést a MÁV (Magyar Államvasutak) és egyes nyugat-magyarországi viszonylatokban a GYSEV (Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt), Romániában a CFR (Căile Ferate Române), valamint kisebb vasúttársaságok szolgáltatják. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (és az egész országban) a menetrend szerinti helyközi és távolsági autóbusz-közlekedést a Volánbusz Zrt., Romániában számos magánszolgáltató biztosítja. A két országban szerzett gépjárművezetői engedély mindkét országban érvényes.